Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje Departamentu

Wizyta studyjna partnerów projektu NICHE w województwie kujawsko-pomorskim

partnerzy projektu NICHE

W dniach 13-14 września br., województwo kujawsko-pomorskie gościło partnerów projektu NICHE z Finlandii, Grecji, Irlandii oraz Wielkiej Brytanii.

 

Wizyta składała się z dwóch części. Pierwszego dnia w siedzibie Toruńskiego Parku Technologicznego odbyło się seminarium informacyjne nt. sektora żywnościowego w naszym województwie, podczas którego przedstawiono:

  • Działalność klastrów żywnościowych województwa kujawsko-pomorskiego (Spiżarnia Kujawsko-Pomorska oraz Agro Klaster Kujawy);
  • Innowacyjne rozwiązania w produkcji żywności na przykładzie akceleratora IMPACT Poland;
  • Województwo kujawsko-pomorskie jako region o rozwiniętym rolnictwie ekologicznym oraz perspektywy na jego dalszy rozwój, zgodnie z obowiązującymi trendami;
  • Produkty tradycyjne i regionalne, oraz ich ważną rolę w rozwoju całego regionu.

 

Kolejnym punktem pierwszego dnia było uczestnictwo naszych gości w warsztatach kulinarnych, zorganizowanych w Akademii Kulinarnej i poprowadzonych przez pana Michała Żulewskiego – wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni oraz pasjonata regionalnej kuchni polskiej, wskrzeszającego zapomniane przepisy.

 

14 września delegaci mieli okazję odwiedzić 4 wytwórców żywności ekologicznej z naszego regionu:

  • Oleje Łącz ze Świecia nad Osą, to firma gdzie produkuje się naturalne oleje roślinne (lniane, rzepakowe, słonecznikowe), makuchy, mąki, len mielony. Celem firmy jest dbałość o zdrowsze odżywianie się klientów, poprzez oferowanie im produktów tworzonych zgodnie z naturą;
  • Wytwórnia Makaronu BioBabalscy, produkująca makaron w wielu odmianach oraz inne produkty zbożowe (mąka, otręby, płatki), przygotowywanych na bazie dawnych gatunków zbóż: orkiszu, płaskurki, samopszy;
  • Masarnia Brzozie opierająca swoją produkcję na naturalnych i sprawdzonych od lat metodach wytwarzania wyrobów wędliniarskich;
  • Specjały spod Strzechy z Lubicza Dolnego, gdzie pokazano, jak z pasji produkuje się naturalne, oparte na historycznych recepturach: chrzany, sosy, octy, syropy oraz konfitury.

 

Dzięki wizycie partnerzy projektowi nawiązali szereg kontaktów z producentami żywności ekologicznej z regionu i zapowiedzieli już dalszą współpracę w wybranych branżach spożywczych.

 

partnerzy projektu NICHEwizyta partnerów projektu NICHE - Oleje Łączwizyta partnerów projektu NICHE - warsztaty kulinarnewizyta partnerów projektu NICHE - Wytwórnia Makaronu BioBabalscy

 

 


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc