Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje Departamentu

Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

Dobre praktyki europejskie w zakresie rolnictwa i produkcji żywności, fot. Łukasz Gapa

W dniach 7-8 listopada br. W Bydgoszczy odbyła się IV edycja Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu.

 

To dwudniowe wydarzenie skierowane było do menadżerów agrobiznesu i miało na celu przybliżenie aktualnych trendów w obszarze rolnictwa z zakresu wdrażania innowacyjnych rozwiązań oraz zaprezentowanie możliwości rozwoju. Kongres był doskonałą okazją do wymiany wspólnych doświadczeń oraz transferu wiedzy z środowisk naukowych do środowiska agrobiznesu.

 

Pierwszego dnia Kongresu rozmawiano o:

  • Produkcji roślinnej dzisiaj i jutro
  • Zmian klimatycznych i wyzwań dla rolnictwa
  • Potencjału rozwojowego sektora agrobiznesu

 

Drugi dzień natomiast przybrał wymiar europejski, ponieważ prelegenci pierwszej części spotkania reprezentowali przykłady dobrych praktyk zidentyfikowanych podczas międzynarodowego projektu NICHE, realizowanego przez Województwo Kujawsko-Pomorskie:

  • Prezentacja projektu Emplnno i NICHE – Małgorzata Kruk, Departament Współpracy Międzynarodowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego
  • Wsparcie innowacji w rolnictwie oraz rozwój żywności – Brian Mc Dermott, FoodOvation Centre centrum utworzone przy North West Regional College w Irlandii Północnej
  • Rozwój małych przedsiębiorstw żywnościowych – Lucian Cuibus, Association for the Support of Small-Scale Farming z Rumunii
  • Innowacje w procesach produkcji oraz wsparcie w doskonaleniu istniejących produktów – Andre Veskioja, Bio-Competence Centre of Healthy Dairy Products z Estonii
  • Produkcja suszonej, organicznej wołowiny – Lauri Bobrovski, SirLoin OÜ – Estonia

 

Druga sesja tego dnia została w całości poświęcona perspektywom dla sektora rolno-spożywczego po 2017 roku.

 

Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu zorganizowali i zrealizowali:

  • Związek Pracodawców Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w Bydgoszczy
  • European Landowners’ Organization z Brukseli
  • Województwo Kujawsko-Pomorskie z budżetu projektu NICHE (Program INTERREG Europa) współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

 

Więcej informacji nt. przebiegu Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu na stronie: www.kongresagrobiznesu.pl

 

Brian McDermott - FoodOvation Center, fot. Łukasz GapaDobre praktyki europejskie w zakresie rolnictwa i produkcji żywności, fot. Łukasz GapaLauri Bobrovski - SirLoin OU, fot. Łukasz GapaLucian Cuibus - ASAT, fot. Łukasz GapaMałgorzata Kruk - Departament Współpracy Międzynarodowej, fot. Łukasz Gapa


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc