Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje prasowe

Nasze najlepsze produkty spożywcze 2017

Uroczyste wręczenie statuetek, fot. UMWK-P

Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex w Bydgoszczy oraz Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Toruniu to zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw”, zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Laureatów poznaliśmy 19 października, podczas uroczystości w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu z udziałem przewodniczącego sejmiku Ryszarda Bobera.

 

Celem konkursu jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Chodzi też o nagradzanie pomysłowości i inicjatyw specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu oraz ochronę kulinarnego dziedzictwa kulturowego Kujaw i Pomorza. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.

W zorganizowanej już po raz dwunasty tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 14 zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury 25 produktów, oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych, które przygotowały do konkursu 15 produktów i potraw.

 

Komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze produkty w każdej z dwóch kategorii:

 

Kategoria: Przedsiębiorstwo

  • I miejsce - Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex sp. z o.o. oddział w Bydgoszczy - za szynkę delikatesową z kurcząt

 

  • II miejsce - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu Zakład Mleczarski w Toruniu - za twaróg łowicki klinek tłusty

 

  • III miejsce - HENKELL & CO. VINPOL Polska sp. z o.o. Toruń - za Nalewkę Babuni Pigwa

 

Kategoria: Restauracje

  • I miejsce - Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich Toruń – za gąskę z gąskami

 

  • II miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Kowal - za żeberka w miodzie z suszonymi owocami

 

  • III miejsce - Restauracja Zajazd Staropolski Toruń - za polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

 

Nagrody mają formę statuetek. Zwycięzcy uzyskali również możliwość ekspozycji nagrodzonego produktu na stoisku promocyjnym województwa kujawsko-pomorskiego podczas Targów Grüne Woche 2018 w Berlinie.

 

Departament Rolnictwa I Geodezji Urzędu Marszałkowskiego

i Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

 

20 października 2017 r.

Ostatnia aktualizacja: 23 października 2017 r.

 

 

Uroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-PUroczyste wręczenie statuetek fot. UMWK-P

 


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc