TA STRONA UŻYWA COOKIE

X Nie pokazuj więcej
Dowiedz się więcej o celu ich używania w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki
Kujawsko-Pomorskie
 
Menu główne
Aktualności
Powiaty i gminy
O województwie
Nasze symbole
     Link - informacje o województwie w języku angielskim   Link - informacje o województwie w języku niemieckim   Link - informacje o województwie w języku francuskim
     Link - informacje o województwie w języku hiszpańskim   Link - informacje o województwie w języku rosyjskim   Link - informacje o województwie w języku fińskim
Samorząd Województwa
Statut Województwa
Zarząd Województwa
Urząd Marszałkowski
Jednostki organizacyjne
Menu tematyczne
Informacje prasowe
Turystyka
Planowanie Strategiczne i Przestrzenne
Promocja
Współpraca Międzynarodowa / International Cooperation
Budżet, finanse
Mienie Województwa
Kultura
Edukacja
Sport
Zdrowie
Sprawy Społeczne
(Nie)pełnosprawni
Rolnictwo i obszary wiejskie
Geodezja i Kartografia
Ruch drogowy
Infrastruktura
Środowisko
Społeczeństwo Informacyjne
Zamówienia publiczne
Patronat Marszałka
Organizacje Pozarządowe
e-Urząd
ISO
Etyka
Kadry Urzędu
Badanie satysfakcji Klienta
Nasze analizy
Bezpieczeństwo
Zakupy
Polityka plików cookies
Kalendarz wydarzeń
« < Lipiec 2014 > »
P W Ś C P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
 
Nasze portale

Baner - Biuletyn Informacji Publicznej


Informacje


Regionalny Konkurs Wiedzy o Samorzadzie Terytorialnym



 
Regionalne i ekologiczne przysmaki w Przysieku Drukuj
Frekwencja dopisała podczas sobotniego festynu „Barwy Lata, Dary Jesieni” w Przysieku. Degustacje ekologicznych potraw, najsmaczniejszych kujawsko-pomorskich specjałów oraz dań z ziemniaków z całego świata, a także liczne konkursy dla wystawców i gości, występy kapel ludowych z Polski i Peru oraz konsultacje w sprawie pozyskiwania pieniędzy z programów unijnych - to tylko przykładowe atrakcje, jakie czekały na gości imprezy.
Towarzyszyły jej XIV Krajowe Dożynki Ekologiczne oraz regionalne rozstrzygnięcie VIII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego wsparł finansowo organizację imprezy.
 
Dożynki rozpoczęły się uroczystą mszą świętą, celebrowaną przez diecezjalnego duszpasterza rolników ks. Zbigniewa Gańskiego. Potem uczestnicy imprezy podziwiali barwny korowód, prowadzony przez starostów dożynkowych, Edytę i Józefa Nowaków, rolników prowadzących ekologiczne gospodarstwo w województwie zachodniopomorskim.  

Organizator, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, przygotował wiele atrakcji nie tylko dla miłośników tradycyjnych polskich przysmaków, ale także dla zwolenników ekologicznego żywienia. Festyn był również promocją kujawsko-pomorskiej wsi oraz wiejskiej przedsiębiorczości. Lokalne Grupy Działania zaprezentowały swoje interesujące inicjatywy związane z rozwojem przedsiębiorczości na terenach wiejskich w ramach konkursu dla LGD „Wieś Przedsiębiorcza”. Fundatorem nagród był Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego .
Prezentowane były produkty lokalne i regionalne, wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze oraz stroje ludowe. Goście obserwowali jak zgodnie ze staropolską recepturą smaży się powidła. Obejrzeli też pokaz multimedialny, poświęcony walorom przyrodniczym i kulturowym Doliny Dolnej Wisły.

Podczas festynu został rozstrzygnięty regionalny etap VIII ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa, po degustacji 76 zgłoszonych  produktów, wyłoniła najsmaczniejsze z nich.
  • W kategorii produkty pochodzenia roślinnego pierwsze miejsce zajął „marchwiany konfitur” przygotowany przez Marzenę Kaniewską ze Ślesina.
  • W kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego pierwsze miejsce zajęła „perliczka po borowiacku” przygotowana przez Darię Buczkowską z Wielkiego Mędromierza.
  • W kategorii napoje regionalne zwyciężyła „Księżycówka z Kujaw” prezentowana przez Andrzeja Olszewskiego  z Aleksandrowa Kujawskiego.
  • W kategorii produkty mieszane bezkonkurencyjne były „grzybowniczki” Alicji Rutkowskiej z Łosin.
  • W kategorii gotowe dania regionalne pierwsze miejsce zajęły „zupa z suszu” oraz „kaczka faszerowana”, serwowana przez zespół Romany Damrath.
Nominacje do ogólnopolskiej edycji konkursu o nagrodę „Perła 2008” otrzymały:
  • zupa z suszu Romany Damrath z Wąsosza,
  • nalewka różana Ewy Szafarczyk z Głogówka,
  • śliwki cynamonki  zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich z Tucholi,
  • kiełbasa domowa obsuszana Aliny Książek z Pławina.
Finał ogólnopolski konkursu odbędzie się 4 października podczas targów Polagra-Farm w Poznaniu. Konkurs w naszym regionie jest organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Targi żywności ekologicznej i konkurs „Hit Krajowych Dożynek Ekologicznych” były gratką dla zwolenników zdrowego żywienia. Przeprowadzono też konkurs dla konsumentów „Poznaję produkty ekologiczne”. W ramach finansowanej ze środków rządowych i Unii Europejskiej kampanii informacyjnej "Rolnictwo ekologiczne" przeprowadzono konkurs na najatrakcyjniejsze stoisko z produktami rolnictwa ekologicznego. Podczas festynu podsumowano również wojewódzki etap konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne.

Podczas tegorocznego festynu „Barwy Lata, Dary Jesieni” miało miejsce również Święto Ziemniaka – z konkursami, degustacjami, prezentacjami i kiermaszami. Tym razem miało ono miało charakter szczególny, w związku z Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka, ogłoszonym przez Organizację Narodów Zjednoczonych.
W ramach konkursu kulinarnego „Ziemniak w tradycji polskiej kuchni” koła gospodyń wiejskich przygotowały ponad 30 potraw. Rolnicy i konsumenci zapoznali się z ofertą firm hodowlano-nasiennych prezentujących nowe odmiany ziemniaka. Hodowcy i konsumenci uczestniczyli w dwóch konkursach: na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka (konsumenci oceniali zgłoszone do konkursu odmiany) oraz najlepszą odmianę (eksperci firm nasiennych oraz placówek naukowych dokonali oceny walorów smakowych i technologicznych odmian).
Jedną z nowości był konkurs kulinarny „Ziemniak w tradycji polskiej kuchni”. Zainteresowanie konkursem przeszło oczekiwania organizatorów. Zgłosiło się około 30 uczestniczek. Różnorodność proponowanych potraw była ogromna. Lista dań z ziemniaków zaczynała się od najbardziej popularnych (kluski, pierogi, kopytka, placki ziemniaczane), a kończyła na potrawach o osobliwych i regionalnych nazwach takich jak: bryndos, ziemniaki wielickie, ziemniaczane pajączki, flendze borowiackie, prażonki czy szandar. Różnorodność kuszących dań z ziemniaków dowodzi, że warzywo to jest ważnym elementem kuchni polskiej.

Urząd Marszałkowski w Toruniu wystawił w Przysieku stoisko informacyjno-promocyjne Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego, a Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu przygotował stoisko Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Podczas festynu można było również uzyskać informacje o Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013. Rolnicy i przedsiębiorcy skorzystali z konsultacji dotyczących możliwości pozyskania funduszy z tych programów.

Lista laureatów wszystkich konkursów tutaj .
Program imprezy tutaj .
Więcej informacji na stronie organizatora: http://www.kpodr.pl/index.php .


 
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego


1.  2.  3.
fot. freepress.pl

15 września 2008 r.
Ostatnia aktualizacja: 22 września 2008r. 

 
 
 
 


Dzisiaj jest: piątek, 25-07-2014
Książka teleadresowa

Wywiad Tygodnia

Sejmik

WTR

Po godzinach

Baner - Portal video

ZIT

Nagrody i Medale


Eurolot

Baner - Rzecznik informuje

Baner - Link do galerii zdj

Baner - Dziedzictwo kulinarne

Inne ważne linki

Newsletter UM






Statystyki strony
odwiedzających: 60564805
Aktualnie jest 37 gości online
 
 
(C) Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2007