Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje prasowe

Tradycyjne przepisy na wiosnę

Fot. Łukasz Piecyk

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego czy może zupa szczawiowa? Zachęcamy do skorzystania z przepisów na potrawy znajdujące się na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych. Do przygotowania niektórych z nich można wykorzystać rośliny rosnące wiosną w ogrodzie lub na łące.

 

– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Niektóre z nich możemy przygotować we własnym domu z produktów sezonowych. Zachęcam do skorzystania z tych tradycyjnych przepisów, przywołujących nierzadko smaki dzieciństwa – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

 Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 80 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

 

Wiosenne przepisy z naszej Listy Produktów Tradycyjnych :

  • mniszek bronisławski (syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, zgłoszony przez Mariolę Woźniak, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski),
  • szczawiówka (zupa szczawiowa, zgłoszona przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).

 

Czytaj też: Przepisy z tradycją

 

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

17 maja 2018 r.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc