Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje prasowe

Tradycyjne przepisy na wiosnę

Fot. Łukasz Piecyk

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego czy może zupa szczawiowa? Zachęcamy do skorzystania z przepisów na potrawy znajdujące się na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych. Do przygotowania niektórych z nich można wykorzystać rośliny rosnące wiosną w ogrodzie lub na łące.

 

– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Niektóre z nich możemy przygotować we własnym domu z produktów sezonowych. Zachęcam do skorzystania z tych tradycyjnych przepisów, przywołujących nierzadko smaki dzieciństwa – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

 Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 80 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

 

Wiosenne przepisy z naszej Listy Produktów Tradycyjnych :

  • mniszek bronisławski (syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, zgłoszony przez Mariolę Woźniak, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski),
  • szczawiówka (zupa szczawiowa, zgłoszona przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).

 

Czytaj też: Przepisy z tradycją

 

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

17 maja 2018 r.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc