Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Informacje prasowe

Laureaci Nagród Marszałka: Rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich

Laureaci Nagród Marszałka 2018, fot. Andrzej Goiński

Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze Lech Rutkowski w Kałdusie (powiat chełmiński) to laureat tegorocznej Nagrody Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego w kategorii „Rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich”. W tej dziedzinie wyróżniliśmy także spółki Żywność Ekologiczna BIO FOOD z Ciechocina w powiecie golubsko-dobrzyńskim i Ampol – Merol z Wąbrzeźna.

 

Nagrody Marszałka to nasze najbardziej prestiżowe wyróżnienia, przyznawane za najwartościowsze dokonania w istotnych obszarach działalności publicznej i społecznej, profesjonalnej i biznesowej. Więcej informacji o wszystkich tegorocznych laureatach w materiale: „Gala Nagród Marszałka 2018”.

 

Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze Lech Rutkowski w Kałdusie doceniono za produkcję wytwarzanego tradycyjnymi metodami oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca. Na początku lat 90. Lech i Małgorzata Rutkowscy zaczęli rozwijać swoje gospodarstwo w Kałdusie. W 2008 roku rozpoczęli produkcję oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Dziś tłoczą przeszło 12 tys. litrów rocznie, sprzedają go najlepszym restauracjom w kraju.  Firma prowadzi punkty sprzedaży w całej Polsce. Olej Rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca jest produkowany wyłącznie z niemodyfikowanych genetycznie odmian rzepaku. Powstaje w pobliżu Rezerwatu Przyrody Góra św. Wawrzyńca, wyłącznie z krajowego surowca najwyższej jakości. Olej został oznaczony prestiżowym godłem Gwarancji Najwyższej Jakości wydanym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. Zdobył także nagrodę na Festiwalu Smaku w Grucznie.

 

Żywność Ekologiczna BIO FOOD sp. z o.o. z Ciechocina zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych,  jest członkiem i Założycielem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej oraz Kujawsko Pomorskiego Stowarzyszenia EKOŁAN.

 

Ampol - Merol Sp. z o. o. z Wąbrzeźna to laureat wielu prestiżowych nagród m.in. Diamenty Forbsa.  Jest autoryzowanym dystrybutorem środków do produkcji rolnej. Działa na terenie całego kraju w 28 oddziałach, a także w wielu krajach Europy.

 

Film prezentujący laureatów Nagród Marszałka w kategoriach: Gospodarka, Fundusze unijne, Innowacyjne metody stosowane w zakresie rozwoju i promocji miast i obszarów wiejskich, Rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich.

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

5 lipca 2018 r.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc