Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij

Loading script and Flickr images

Rolnictwo i obszary wiejskie

rolnictwo

  • Rozstrzygnięcie konkursów

    wręczenie wyróżnień Złoty Medal Targów MTP

    Podczas trwania targów Smaki Regionów w Poznaniu, w dniach 23-26 września 2017 roku rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy następujących konkursów:

  • Kujawsko-Pomorskie jako smakowity region

    Stoisko Województwa Kujawsko-Pomorskiego Smaki Regionów 2016", fot. Beata Darowska

    W dniach 23-26 września, w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Bierze w nich udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na liczbę 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja, degustacja, regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro.

  • Wieńce dożynkowe – tradycja i sztuka (zdjęcia)

    Konkurs wieńców podczas dożynek wojewódzkich w Świeciu, fot. Tymon Markowski dla UMWKP

    W konkursie wieńców dożynkowy, rozstrzygniętym podczas dożynek wojewódzkich w Świeciu, zwyciężyły Koło Gospodyń Wiejskich w Chrostkowie w powiecie lipnowskim i Stowarzyszenie Nowoczesnych Gospodyń z Radomina w powiecie golubsko-dobrzyńskim. Artystki z Chrostkowa, które okazały się najlepsze w kategorii wieńców tradycyjnych, będą reprezentowały nasz region na dożynkach prezydenckich w Spale.

  • Dożynki wojewódzkie Świecie 2017 (dużo zdjęć)

    Dożynki wojewódzkie, Świecie 2017, fot. Tymon Markowski

    Świecie było gospodarzem odbywających się w niedzielę (3 września) w tym mieście kujawsko-pomorskich dożynek wojewódzkich, na które zapraszali marszałek województwa i przewodniczący sejmiku oraz lokalne władze miasta i powiatu.

  • Kuchnia myśliwska bez tajemnic

    Szkolenie dla kucharzy poświęcone tradycyjnej kuchni myśliwskiej, fot. Tymon Markowski

    Kucharze z restauracji i lokali zrzeszonych w sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze uczestniczą w organizowanych przez Urząd Marszałkowski praktycznych warsztatach kulinarnych, które odbyły się 29 i 30 sierpnia w Instytucie Sadkiewicza w Bydgoszczy. Tematyka szkolenia to polska kuchnia myśliwska.

  • Przepisy z tradycją

    Fot. Tymon Markowski

    Na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 77 wyrobów i potraw z naszego regionu. Zupa kwas, grzybowniczki, gruszki szaruszki w syropie oraz pączki ziemniaczano-dyniowe  - to tylko niektóre przysmaki, które możemy przyrządzić we własnej kuchni. Prezentujemy przepisy na te wyjątkowe dania.

  • Dożynki Wojewódzkie 2017

    Tegoroczne Dożynki Województwa Kujawsko-Pomorskiego odbędą 3 września w Świeciu. O godz. 11:00 rozpocznie się Msza Święta w kościele pw. Św. Andrzeja Boboli. Nabożeństwo będzie koncelebrowane pod przewodnictwem Księdza Biskupa Seniora Diecezji Pelplińskiej Piotra Krupy. Po Mszy Świętej zostanie sformowany korowód dożynkowy, który przejdzie ulicami do amfiteatru gdzie nastąpi otwarcie oficjalnej części uroczystości około godz. 13:00. W czasie jej trwania przemawiać będą najważniejsi goście, odbędzie się ceremonia przekazania gospodarzowi województwa bochna chleba wypieczonego z ziarna z tegorocznych zbiorów oraz zostaną odznaczeni wyróżniający się rolnicy i pracownicy instytucji działających na rzecz rolnictwa.

  • Środki PROW na rozwój społeczny wsi

    Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna uruchomiła wakacyjny serwis internetowy „Wieś-Ci z Konstelacji dobrych miejsc”; na zdjęciu gospodarstwo agroturystyczne Gacanek w Wielkich Budziskach w powiecie tucholskim, fot. Tymon Markowski dla UMWKP

    Dziewięć przedsięwzięć związanych z promowaniem kujawsko-pomorskiej wsi jako miejsca na wakacje i promocją wiejskiego biznesu oraz poszerzaniem wiedzy fachowej, biznesowej, społecznej i organizacyjnej mieszkańców wsi sfinansujemy z przypadających na nasz region środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Łączna wartość wsparcia to ponad 300 tysięcy złotych. We wtorkowej (18 lipca) uroczystości podpisania umów o dofinansowanie projektów uczestniczył wicemarszałek województwa Dariusz Kurzawa.

  • Podsumowanie XVII edycji Konkursu Sposób na sukces na najlepsze działania przedsiębiorcze na obszarach wiejskich

    Pani Magdalena Goral laureatka XVII edycji konkursu Sposób na sukces, fot. ze zbiorów prywatnych Pani M. Goral

    W dniu 4 lipca 2017 roku w Rezydencji Belweder w Warszawie odbyła się gala finałowa XVII edycji ogólnopolskiego konkursu "Sposób na Sukces". Ideą konkursu jest promowanie różnorodnych form przedsiębiorczości przyczyniających się do wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich.

  • Dotacje na drogi dojazdowe do gruntów rolnych

    Droga w gminie Janowiec Wielkopolski

    W dniach 6 i 7 lipca br. z udziałem  Pana  Wicemarszałka Dariusza Kurzawy odbyło się uroczyste podpisanie umów na dofinansowanie modernizacji dróg dojazdowych do gruntów rolnych.

  • Wieś na weekend 2017

    Fot. Andrzej Goiński

    Zapraszamy do udziału w imprezach z cyklu „Wieś na weekend”. W tym roku Urząd Marszałkowski przeznaczył wsparcie na przygotowanie 16 takich wydarzeń promujących produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne, lokalne zwyczaje oraz dziedzictwo kulturowe wsi.

  • XVII Wojewódzki Przegląd Zespołów Ludowych wraz z degustacją produktów tradycyjnych

    Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego po raz kolejny współorganizuje XVII edycję Wojewódzkiego Przeglądu Zespołów Ludowych połączonego z pokazem i degustacją potraw z Kujaw i Pomorza.

  • Targi „Lato na wsi” w Minikowie

    Fot. Andrzej Goinski

    W najbliższy weekend (13-14 maja) w Minikowie tradycyjnie już Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego organizuje targi turystyczno-ogrodnicze „Lato na wsi”. To okazja do poznania szerokiej i różnorodnej oferty gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych. Na stoisku promocyjnym województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentują się nasi wytwórcy produktów lokalnych i regionalnych - firmy członkowskie sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, działającej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

  • Marszałkowski budżet na lokalne sprawy

    Droga gminna Janikowo-Tupadły w powiecie inowrocławskim, fot. Tymon Markowski dla UMWKP

    Lokalne grupy działania (LGD), czyli partnerstwa realizujące wspólnie z samorządem województwa kujawsko-pomorskiego ideę regionalnego budżetu obywatelskiego, ogłosiły w marcu kolejne nabory wniosków o dofinansowanie projektów. Środki z puli Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich posłużą inwestycjom w dziedzinie turystyki, rekreacji i kultury, a także gminnej i powiatowej infrastruktury drogowej, wsparciu wiejskiej przedsiębiorczości oraz działaniom na rzecz zachowania dziedzictwa kulturowego.

  • Woda, kanalizacja i gaz na wsi

    Stacja uzdatniania wody w Boguchwale (gmina Skępe), fot. Jacek Smarz

    Stan infrastruktury komunalnej służącej mieszkańcom obszarów wiejskich województwa jest coraz lepszy. Między 2014 a 2015 rokiem długość sieci wodociągowej w regionie wzrosła o 162 kilometry, kanalizacyjnej - o 173 kilometry,  a gazowej - o 214 kilometrów. Kujawsko-Pomorskie jest na drugim miejscu w Polsce jeśli chodzi o gęstość sieci wodociągowej oraz liczbę przydomowych oczyszczalni ścieków.

  • Kujawskie przysmaki na Liście Produktów Tradycyjnych

    Pampuchy z Kujaw czyli Bułki na parze

    Na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się już 74 wyroby z naszego regionu. W lutym trafiły na nią dwa produkty z Kujaw: pampuchy, czyli bułki na parze oraz winko z chabru. Zachęcamy do zgłaszania kolejnych.

  • LGD. Co słychać w konkursach?

    Lokalna Grupa Działania „Dla miasta Torunia” była organizatorem konferencji informacyjno-szkoleniowej poświęconej konkursom ogłaszanym w ramach instrumentu „Rozwój lokalny kierowany przez społeczność”, która odbyła 16 lutego w CKK Jordanki. Toruńska LGD to jedno z 28 tego rodzaju partnerstw w regionie, które wspólnie z samorządem województwa dysponują europejskimi środkami na realizację ważnych lokalnych przedsięwzięć.  

  • Ekoprodukty z regionu na targach w Norymberdze

    Kujawsko-pomorscy wystawcy na targach BioFach, fot. UMWKP

    Województwo kujawsko-pomorskie prezentuje się na trwających w Norymberdze XXVIII Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach (15-18 lutego), jednej z największych imprez targowych poświęconych certyfikowanym produktom ekologicznym.

  • Wizyta Studyjna oraz udział w Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach 2017 w Norymberdze, Niemcy

    Województwo Kujawsko-Pomorskie zaprezentuje się na XXVIII Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach w Norymberdze (15-18 lutego), jednej z największych imprez targowych poświęconych certyfikowanym produktom ekologicznym.

  • Żywność wysokiej jakości kolejny raz na targach w Berlinie

    Stoisko Województwa Kujawsko-Pomorskiego Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze Grune Woche 2016, fot. Andrzej Żeglarski

    Tradycyjnie, już po raz 24. nasz region weźmie udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Grüne Woche (Zielony Tydzień) w Berlinie. Te największe światowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, o bardzo długich tradycjach, w bieżącym roku odbędą się w dniach 20-29 stycznia. Ta ważna impreza targowa jest miejscem spotkań producentów żywności z całego świata, którzy prezentują produkty żywnościowe wysokiej jakości, promując swoje marki i testując gusta konsumentów. Równolegle do wystaw, degustacji i pokazów kulinarnych, odbywają się liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej, ekonomicznej oraz poświęcone powiązaniom producentów surowców i przetwórców.

  • Co się dzieje na kujawsko-pomorskiej wsi?

    Oczyszczalnia ścieków w Warlubiu w powiecie świeckim

    Kujawsko-pomorska wieś staje się coraz lepszym miejscem do życia. Dzięki pomysłom samorządowców inwestycje z udziałem środków dzielonych przez Urząd Marszałkowski w ostatnich latach zaszły pozytywne zmiany, dotyczące niemal wszystkich dziedzin życia. Powstały nowe sieci wodociągowe i kanalizacyjne, zmodernizowano drogi, zrewitalizowano centra miejscowości, mieszkańcy korzystają z lepszych szkół, łatwiej dostępnych przedszkoli.

  • Jesteśmy obecni w Brukseli

    Wigilia narodów 2016 w Brukseli, fot. Mieszko Matusiak, Biuro Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Brukseli

    Marszałek Piotr Całbecki i wiceprzewodniczący sejmiku Adam Banaszak, a także przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, pracownicy unijnych instytucji, mieszkańcy Brukseli i turyści uczestniczyli 7 grudnia w „Wigilii narodów”, jednym z najważniejszych wydarzeń kulinarnych i towarzyskich w stolicy Belgii. Głównym organizatorem ze strony polskiej był samorząd województwa kujawsko-pomorskiego.

  • Szopki, choinki i stroiki na przedświątecznych jarmarkach

    Kiermasz w Muzeum Etnograficznym w Przysieku, fot. Szymon Zdziebło/Tarantoga.pl

    W sobotę (10 grudnia) w oddziale Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku odbył się tradycyjny Jarmark Adwentowy połączony z rozstrzygnięciem Wojewódzkiego Konkursu Szopek Bożonarodzeniowych. W niedzielę (11 grudnia) na przedświąteczne kiermasze zaprosiły Muzeum Etnograficzne w Toruniu oraz Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku.

  • Szkolenie dla kelnerów zakładów gastronomicznych – członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze

    W dniu 28 listopada 2016 r. odbędzie się szkolenie dla kelnerów - pracowników zakładów gastronomicznych należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

  • Pod znakiem dobrej żywności

    fot. Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna

    Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów. Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom odbyło się 15 listopada w Klinice Uzdrowiskowej ,,Pod Tężniami” w Ciechocinku.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc