Przepisy świąteczne

WIGILIJNA KUTIA

toruńskiego muzyka i plastyka Mariusza Lubomskiego 

 

Kutię przygotowujemy co roku, zazwyczaj w większej ilości żeby można nią było obdarowywać świątecznie :). Kutia ta jest dla nas bardzo ważna ponieważ przepis jest od śp. prof. S. Borysowskiego – lwowiaka. 

Składniki:

  • 20 dkg pszenicy ekologicznej, tyleż samo maku,
  • dużo bakalii – rodzynki i figi obowiązkowo!
  • orzechy laskowe,
  • słodka śmietanka,
  • miód.

Przygotowanie:
Pszenicę trzeba wieczorem sparzyć i zostawić na noc. W wigilijny poranek gotujemy do miękkości pszenicę i mak. Mak po ostudzeniu mielimy 2-3 krotnie, łączymy pszenicę, mak, rodzynki namoczone w wodzie (z malutkim dodatkiem rumu), pokrojone w cieniutkie paseczki figi, drobno posiekane laskowe orzechy, dużo płynnego lipowego miodu, trochę śmietanki! Potem do lodówki – PYCHA!!! I niech się bombki mienią…

 

Boże Narodzenie, 2015 r.