Przepisy świąteczne

Barbara Kozłowska, nauczycielka w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Radziejowie, i jej podopieczni

NASZE PIERNICZKI

Barbary Kozłowskiej, nauczycielki w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Radziejowie, i jej podopiecznych.

 

Składniki:

1 kg cukru,

1 szkl. cukru,

¼ kg masła,

1 jajko,

1 mały proszek do pieczenia,

2 łyżeczki sody (rozpuszczonej w wodzie),

2 przyprawy do piernika.

 

Przygotowanie:

Z 3 łyżek cukru robimy karmel, dodajemy miód, cukier i masło. Rozpuszczamy. Studzimy. Następnie  łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i masłem. Mieszamy, zagniatamy. Cienko wałkujemy, wykrawamy foremkami.

Pieczemy około15 minut w 160 stopniach.

Smacznego!

Barbara Kozłowska, nauczycielka w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Radziejowie, i jej podopieczni

 

 

 Boże Narodzenie, 2015 r.