Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij

Loading script and Flickr images

Rolnictwo i obszary wiejskie

Rozstrzygnięcie konkursów

wręczenie wyróżnień Złoty Medal Targów MTP

Podczas trwania targów Smaki Regionów w Poznaniu, w dniach 23-26 września 2017 roku rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy następujących konkursów:

 

  1. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu  Regionalnego  i Lokalnego po raz kolejny wyłoniła spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”. Z Kujawsko-Pomorskiego „Perłę” otrzymały:
  • „Kujawskie powidła”,
  • „Piołunówka tucholska”,
  • „Śliwki korzenne Aurelii”.
  1. Złoty Medal Targów MTP - Otrzymują najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.
    Z Kujawsko-Pomorskiego wyróżnienia otrzymały firmy:
    • Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za „Musztardę Kcyńską Pałucką”,
    • Masarnia Kwiecińscy za „Wędzonkę Żnińską długodojrzewającą”.
  2. Polski Producent Żywności – którego celem jest promowanie najlepszych polskich producentów żywności i wytwarzanych przez nich produktów, charakteryzujących się najwyższą jakością. Jednym z pięciu laureatów konkursu jest:
  • Barbara i Janusz Adamczyk, Sery Adamczyk za „Ser Pielgrzym”.

 

Na uznanie zasługuje fakt wyróżnienia aż 5 firm z Kujawsko-Pomorskiego na 8 nagrodzonych wyróżnieniem firm. Są to:

  • PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.C. – „Szynka laurowa”,
  • Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska – „Ser twarogowy”,
  • Przedsiębiorstwo Drobiarskie „Drobex” Sp. z o.o. –„Szynka delikatesowa z kurcząt”,
  • PPHU Agromlecz Sp. z o.o. – „Masło extra”,
  • Cykoria S.A. – „Smakosz ekstra z natury – przyprawa warzywna do potraw”.

 

Dodatkową Nagrodę Specjalną za walory smakowe, atrakcyjność i innowacyjność produktu otrzymali Barbara i Janusz Adamczyk, Sery Adamczyk za „Ser Pielgrzym”.

 

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!

 

wręczenie wyróżnień Złoty Medal Targów MTPwręczenie tytułów Polski Producent ŻywnościBarbara Adamczyk, Sery Adamczyk

 


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc