Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Rolnictwo i obszary wiejskie

Wyniki etapu regionalnego XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”

W niedzielę (13 maja 2018 r. ) odbył się regionalny etap XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, który wyłonił najlepsze produkty żywnościowe oraz najlepsze potrawy regionalne. Nagrodzono wytwórców oryginalnych, regionalnych produktów żywnościowych oraz produktów wytwarzanych w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzących się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. W konkursie brały udział firmy gastronomiczne, właściciele gospodarstw agroturystycznych i członkinie kół gospodyń wiejskich oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.

 

 Laureaci eliminacji regionalnych mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie: „Perłę”. Wyróżnienie to przyznawane jest corocznie przez Kapitułę Konkursu podczas ogólnopolskiego finału w trakcie targów „Smaki Regionów” w Poznaniu, które w tym roku odbędą się w dniach 29 września - 1 października 2018 r.

 

Wyniki etapu regionalnego XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”

Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

  1. Produkty i przetwory mięsne

Nagroda: Szynka wędzona z tłuszczem – W. Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek z Franciszkowa

Nagroda: Pasztet z jelenia po borowiacku – Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi

Nagroda: Salceson czarny – P.W. Andrób Roman Olszewski z miejscowości Suchorączek

  1. Produkty i przetwory z ryb

Nagroda: Śledzie w zalewie wiśniowej – Krzysztof Leśniewski z miejscowości Dąbrówka Barcińska

  1. Produkty mleczne

Nagroda: Ser Pielgrzym – „Sery Adamczyk” z Kosowa

Nagroda: Ser Biały z Dębołęki – „SeryWitt” z Dębołęki

 

Wyróżnienia:

Pasztet z dziczyzny – Koło Gospodyń Wiejskich Okalewko

Węgorz wędzony – Danuta Wańke z miejscowości Iłowo

Serek smażony z kminkiem – Gospodarstwo Rolne Spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski z miejscowości Ostrów Świecki

Twaróg swojski – Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. ze Ślesina

 

Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

  1. Przetwory owocowe

Nagroda: Powidła z mirabelek i tarniny – Koło Gospodyń Wiejskich Jagna z Tłuchowa

  1. Produkty zbożowe

Nagroda: Chleb orkiszowy – Gospodarstwo BioBielik Robert Bielik z miejscowości Nowa Wioska

  1. Wyroby cukiernicze

Nagroda: Makowiec na amoniaku – Bernadeta Stolcman z miejscowości Siniarzewo

 

Wyróżnienia:

Konfitura z jarzębiny – Gospodarstwo Kromeczka Urszula Łącka-Mele z miejscowości Gądecz

Ocet z płatków róży – Józef Siadak Specjały spod strzechy z Lubicza

Kujawskie bułeczki drożdżowe z nadzieniem śliwkowym – Koło Gospodyń Wiejskich Kruszyn

 

Kategoria: Napoje regionalne

Napoje alkoholowe

Nagroda: Nalewka z tarniny – Piotr Marchlewicz z Solca Kujawskiego

 

 

Wyróżnienie:

Zielony koktajl z pietruszką i szczawiem – Arleta Bruska z miejscowości Michalin

 

Kategoria:  Inne produkty regionalne

Nagroda: Zefir jabłeczny ze śmietanką – Pasjonata Tropicana Daniel Żurkowski z Łabiszyna

 

Wyróżnienie:

Sernik z ziemniakami – Bożena Mądra z miejscowości Czystochleb

 

Nominacje do Perły:

 

Ser biały – Teresa Tuszyńska z miejscowości Pułkownikowo

Lody Cassate – Pracownia Lodów Tradycyjnych „Lody z Pasją” Daniel Żurkowski z Łabiszyna

Ser Hrabiny – Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. ze Ślesina

Rajska konfitura – Małgorzata Górecka z miejscowości Stary Sumin

Serokaszowiec z dynią – Koło Gospodyń Wiejskich Jagna z Tłuchowa

 

Uczestnicy konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” , fot. Marek RząsaWręczenie nagród i wyróżnień w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” , fot. Marek RząsaProdukt startujący w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” , fot. Piotr BerndtProdukt startujący w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” , fot. Piotr Berndt

 


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc