Współpraca Międzynarodowa

partnerzy projektu NICHE
partnerzy projektu NICHE

Wizyta studyjna partnerów projektu NICHE w województwie kujawsko-pomorskim

W dniach 13-14 września br., województwo kujawsko-pomorskie gościło partnerów projektu NICHE z Finlandii, Grecji, Irlandii oraz Wielkiej Brytanii.

 

Wizyta składała się z dwóch części. Pierwszego dnia w siedzibie Toruńskiego Parku Technologicznego odbyło się seminarium informacyjne nt. sektora żywnościowego w naszym województwie, podczas którego przedstawiono:

  • Działalność klastrów żywnościowych województwa kujawsko-pomorskiego (Spiżarnia Kujawsko-Pomorska oraz Agro Klaster Kujawy);
  • Innowacyjne rozwiązania w produkcji żywności na przykładzie akceleratora IMPACT Poland;
  • Województwo kujawsko-pomorskie jako region o rozwiniętym rolnictwie ekologicznym oraz perspektywy na jego dalszy rozwój, zgodnie z obowiązującymi trendami;
  • Produkty tradycyjne i regionalne, oraz ich ważną rolę w rozwoju całego regionu.

 

Kolejnym punktem pierwszego dnia było uczestnictwo naszych gości w warsztatach kulinarnych, zorganizowanych w Akademii Kulinarnej i poprowadzonych przez pana Michała Żulewskiego – wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni oraz pasjonata regionalnej kuchni polskiej, wskrzeszającego zapomniane przepisy.

 

14 września delegaci mieli okazję odwiedzić 4 wytwórców żywności ekologicznej z naszego regionu:

  • Oleje Łącz ze Świecia nad Osą, to firma gdzie produkuje się naturalne oleje roślinne (lniane, rzepakowe, słonecznikowe), makuchy, mąki, len mielony. Celem firmy jest dbałość o zdrowsze odżywianie się klientów, poprzez oferowanie im produktów tworzonych zgodnie z naturą;
  • Wytwórnia Makaronu BioBabalscy, produkująca makaron w wielu odmianach oraz inne produkty zbożowe (mąka, otręby, płatki), przygotowywanych na bazie dawnych gatunków zbóż: orkiszu, płaskurki, samopszy;
  • Masarnia Brzozie opierająca swoją produkcję na naturalnych i sprawdzonych od lat metodach wytwarzania wyrobów wędliniarskich;
  • Specjały spod Strzechy z Lubicza Dolnego, gdzie pokazano, jak z pasji produkuje się naturalne, oparte na historycznych recepturach: chrzany, sosy, octy, syropy oraz konfitury.

 

Dzięki wizycie partnerzy projektowi nawiązali szereg kontaktów z producentami żywności ekologicznej z regionu i zapowiedzieli już dalszą współpracę w wybranych branżach spożywczych.

 

partnerzy projektu NICHEwizyta partnerów projektu NICHE - Oleje Łączwizyta partnerów projektu NICHE - warsztaty kulinarnewizyta partnerów projektu NICHE - Wytwórnia Makaronu BioBabalscy