Przepisy świąteczne

GRAŻYNA TROSZYŃSKA FOT.ANDRZEJ GOIŃSKI

ŚWIĄTECZNY „AMBASADOR”

Grażyny Troszyńskiej, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Centrum Edukacji Nauczycieli we Włocławku

 

Z przyjemnością proponuję przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na ciasto świąteczne. Piekę  je wyjątkowo jeden raz w roku z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Moja babcia mawiała, że kto nie zna „Ambasadora”, nie wie co to znaczy dobre ciasto. Pewnie miała rację, bo jest bardzo smaczne, pachnące i proste w wykonaniu. Rodzina zawsze z niecierpliwością czekała, kiedy pojawi się na wigilijnym stole. Oto przepis:

 

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • ½ dużego proszku do pieczenia
  • zapach migdałowy lub arakowy
  • pokrojone bakalie – rodzynki, orzechy, gruszki z kompotu, śliwki wędzone, migdały, które wykorzystamy również do dekoracji wierzchu ciasta

Polewa:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe kakao (ciemne najlepsze)
  • ½ szklanki wody
  • 1 kostka margaryny („Kasia”, może być również masło)

 

Sposób wykonania:

Cukier, kakao, wodę i margarynę lub masło należy gotować, ciągle mieszając, przez 10 minut, następnie odlać ¾ szklanki na polewę. Resztę wystudzić i wymieszać z jajkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać zapach i wymieszać z bakaliami. Piec w temp. 160°C około godziny. Należy obserwować ciasto – wyjąć kiedy urośnie i będzie lekko pęknięte. Pozostawioną polewą należy udekorować wierzch cista, rozprowadzając ją równomiernie po jego powierzchni. Można udekorować bakaliami lub według własnego pomysłu.

 

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku 2019 życzę wszystkiego najlepszego i samych dobrych dni. Mam nadzieję, że „Ambasador” mojej babci zagości u Państwa na świątecznym stole. Smacznego!

 

Pozdrawiam Grażyna Troszyńska

Boże Narodzenie, 2018 r.