Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

 

Koronawirus  

Program w Muzeum Etnograficznym

Pokazy zanikających zawodów oraz rękodzielnictwa Kujaw i Pomorza

 

28-29 sierpnia br. w Muzeum Etnograficznym im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w godz. od 10.00-18.00 odbędą się pokazy zanikających zawodów oraz rękodzielnictwa Kujaw i Pomorza. Uczestnicy dożynek wojewódzkich będą mogli przyjrzeć się tradycyjnej sztuce wyrabiania naczyń na kole w warsztacie garncarskim. Stoiska rzeźbiarskie i plecionkarskie zaprezentują drewniane figurki m.in. figurki świętych, ręcznie malowane ptaszki, plecione zabawki i przedmioty do użytku w zagrodzie, jak  kosze i koszyki. Nie zabraknie ręcznie haftowanych obrusów, serwet i serwetek autorstwa twórczyń z Kujaw oraz malowanych płócien czy też malowania na szkle. Wiele piękna wnosiły wykonywane przez gospodynie pająki ze słomy i ozdoby z bibułki, papierowe kwiaty w formie bukietów lub girland, zdobiące „święte kąty”, obrazy, ramy luster.  Ponadto panie zaprezentują tradycyjne pranie wiejskie, czyli pranie ręczne na tarze. A dla zainteresowanych przygotowano pokaz młócenia cepem! Kiedyś młócono na środku stodoły, na ubitej glinie — tzw. klepisku. Była to najczęściej praca mężczyzn; wykonywano ją samodzielnie, w parach lub w kilka osób.

 

Bednarz z Kociewia zaprezentuje jeden z najstarszych zawodów związanych z drewnem: takich jak beczki, które zresztą stały się wręcz symbolem tego fachu i są najczęściej z nim kojarzone, maselniczki, kadzie, balie czy wiadra oraz inne pojemniki. Sztukę wyrobu przedmiotów gospodarczych z drewna, głównie łyżek i warząchwi, a także innych przedmiotów kuchennych zaprezentuje łyżkarz.

 

Dożynkowi goście będą mogli wziąć udział w pokazie wyrabiania masła dawnym sposobem i przy użyciu tradycyjnych naczyń i sprzętu.  Miłośnicy pszczelarstwa będą mogli przyjrzeć się tradycyjnym ulom oraz poznać stare sposoby miodobrania.

Zapraszamy na kociewskie ruchanki z fjutem, znakomite wędliny utytułowane Smakiem Roku.

Poznamy także nasze regionalne smaki: sera smażonego z kminkiem, gzika, podpiwku kujawskiego, miodu i podpłomyków oraz skosztujemy ciast i kajmaku!

Posmakować ziemniaków z parownika, kiszonej kapusty, ale też tradycyjnych lodów i świeżo palonej kawy. Na dzieci czekają Kociewskie Animacje!

A wszystko wśród zapachu suszonych ziół zebranych z łąk i ogródków przyzagrodowych!

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone