Rolnictwo

Targi Smaki Regionów 2019 w Poznaniu, fot. Beata Darowska
Targi Smaki Regionów 2019 w Poznaniu, fot. Beata Darowska

Kujawsko-Pomorskie na najsmaczniejszych targach w Polsce

Jak co roku na poczatku jesieni, w dniach 2-4 października br., w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Wielka fiesta smaków to prezentacja, degustacja regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw na żywo. W ostaniej edycji udział wzięło ponad 220 wystawców z całej Polski, którzy wytwarzają żywność wg tradycyjnych receptur. Tymbardziej cieszymy się, że organizatorom udało się zorganizować tegoroczną edycję w reżimie sanitarnym. Więcej szczegółów na stronie https://www.smaki-regionow.pl/pl/.

 

Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki kulinarnej.

 

Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana będzie żywność wysokiej jakości z naszego regionu – produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

 

Podczas trwania Smaków Regionów rozstrzygnięte zostaną ogólnopolskie etapy następujących konkursy:

  1. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu  Regionalnego  i Lokalnego po raz kolejny wyłoni spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy                  i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”.
  2. Złoty Medal Targów MTP – Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.

 

Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

Targi Smaki Regionów 2019 w Poznaniu, fot. Beata DarowskaTargi Smaki Regionów 2019 w Poznaniu, fot. Beata Darowska