Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

 

Koronawirus  

Kujawy i Pomorze smakują gęsiną

Pokazy kulinarne podczas festynu gęsinowego, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP
Pokazy kulinarne podczas festynu gęsinowego, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

Trwają akcje w ramach naszej kampanii ,,Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.

 

Lokale gastronomiczne mogą zgłaszać się do akcji ,,Czas na gęsinę”. Jest ona skierowana do restauratorów, którzy wprowadzą do swojego menu potrawy z tego smacznego mięsa. W poprzednich edycjach w akcji udział wzięło ponad 200 lokali gastronomicznych z całej Polski. Każda restauracja biorąca udział w akcji serwuje gęsinę przez co najmniej miesiąc.

 

Mapa lokali gastronomicznych biorących udział w akcji.

 

Wciąż trwa konkurs kulinarny dla dziennikarzy, w którym muszą przygotować przepis na dania z gęsiną w roli głównej. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: przepis i film. Na autorów najlepszych czekają nagrody – zestawy sprzętu kuchennego renomowanej marki. Zgłoszenia można przesyłać do 10 grudnia.

 

W naszej zakładce Gęsina na św. Marcina można znaleźć relacje z minionych edycji, aktualności, a także przepisy na dania z gęsiny.

 

Za nami festyn gęsinowy, który odbył się 6 i 7 listopada. Mieszkańcy regionu i smakosze z całej Polski skorzystali z licznych atrakcji w Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki, m.in. pokazów kulinarnych prowadzonych przez gwiazdy telewizji oraz zakupów na jarmarku.

 

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

 

16 listopada 2021 r.

Ostatnia aktualizacja: 1 grudnia 2021 r.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone