Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

 

Koronawirus  

  • Start
  • Rolnictwo
  • XXI edycja konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo”

XXI edycja konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo”

Foto: wyk. Beata Darowska, Potrawa: kaczka z weka
Foto: wyk. Beata Darowska, Potrawa: kaczka z weka

W dniu 14 maja br. w Minikowie podczas Targów „Lato na wsi” odbyła się XXI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego objął etap regionalny swoim Patronatem.

 

Laureaci i wyróżnieni:

 

Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:

 

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

 

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Leokadia i Wiesław Wysoccy za półgęsek

I nagroda: Witold Śledź Manufaktura Wędliniarska „Olchowy Dymek” za pieczoną polską

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Manufaktura Przysmaków Rybnych z Borów Tucholskich „CUDORYBKA” za pastę z sandacza

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za serek homogenizowany waniliowy

Wyróżnienia:

Justyna Wilczewska za pulardę z młodej kury

Jadwiga Patyk za płotki w zalewie octowej

 

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Elżbieta Pińska za konfiturę z wiśni

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską jabłkową

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza Agata Minda za chleb z płaskurki na zakwasie

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda Jacek Grabowski za małą czarną po krajeńsku

Wyróżnienia:

KGW Krusze Razem za konfiturę z pigwy

KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za sarni grzbiet

Folwark Warzyn Michał Sędłak za ogórki korniszony

KGW Nieżywięć za ciastka amoniaczki

 

W kategorii napoje regionalne:

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: KGW Liszkówko za kompot rabarbarowy z miętą

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: KGW Pturek za nalewkę wiśniową

Wyróżnienia:

Arleta Bruska za fermentowany sok z brzozy

Joanna Fröhlke za nalewkę z jarzębiny - jarzębiak

„Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo ciemne „Gruczniak nocą”

 

Inne produkty regionalne:

 

I nagroda: KGW Czołówek za zakwas na żur kujawski

Wyróżnienia:

KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za pierogi z gęsiną

Magdalena Potulska za fiut Kociewski – miód z maślanki

 

Najlepsza potrawa regionalna

 

I miejsce KGW Gminy Górzno za zupę klopsową z lanymi kluskami i kaczkę z weka

II miejsce Restauracja „Pirzok” Paula Czarnecka za zupę „muska” i zraz krajeński

III miejsce KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybową polewkę i zraz z dziczyzny

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Kaczkę po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
  2. Piernik notecki – KGW Pturek
  3. Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
  4. Kulis – kwas z buraczków – Anna Patyk
  5. Smarowidło kujawskie – Akademia Szkolnictwa „AS” Branżowa Szkoła I Stopnia Inowrocław
  6. Pasztet z gołębi – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza Agata Minda

oraz potrawy: zupę klopsową z lanymi kluskami i kaczkę z weka – KGW Gminy Górzno.

 

Na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2022” spośród produktów nominowanych Krajowa Kapituła Konkursu dokona wyboru laureatów.

 

Wielki Finał XXI edycji konkursu odbędzie się 25 września 2022 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone