Wywiad tygodnia

Magdalena i Leszek Jałoszyńscy, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP
Magdalena i Leszek Jałoszyńscy, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Żywności nie zabraknie

Rozmowa z Magdaleną i Leszkiem Jałoszyńskimi, starostami tegorocznych dożynek wojewódzkich *Dożynki wojewódzkie 2022

 

Żniwa w gospodarstwie Magdaleny i Leszka Jałoszyńskich, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Czym różnią się na polskiej wsi współczesne żniwa od tych wcześniejszych – żniw państwa ojców i dziadków?

Żniwa w gospodarstwie Magdaleny i Leszka Jałoszyńskich, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Obecne żniwa mocno różnią się od tych, które przeprowadzali nasi rodzice i dziadkowie. Chodzi przede wszystkim o modernizację rolnictwa, które przeszło w ciągu ostatnich kilku dekad ogromne zmiany. Dziś w naszym gospodarstwie jesteśmy w stanie zebrać plony we dwie osoby – ja zajmuję się koszeniem i obsługą kombajnu, żona natomiast jest odpowiedzialna za odbiór zboża od kombajnu i przewiezienie go do magazynu. Nasi dziadkowie i rodzice musieli za każdym razem zatrudnić kilka osób. Najpierw następowało koszenie zboża, które potem było ustawiane w sztygi, a następnie przewożone do stodoły bądź w stóg. Na końcu odbywał się omłot za pomocą młocarni. Obecne żniwa trwają też o wiele krócej od tych prowadzonych przez naszych przodków – robimy to w ciągu zaledwie kilku lub kilkunastu dni.

Żniwa w gospodarstwie Magdaleny i Leszka Jałoszyńskich, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Kujawsko-pomorska wieś przeszła w ostatnim czasie wręcz rewolucyjną modernizację.

To rzeczywiście duży przeskok modernizacyjny. Do jego najważniejszych wyznaczników należą komputerowa obsługa maszyn, precyzja wykonywanych prac dzięki zastosowaniu nawigacji satelitarnej, wyposażenie rozsiewaczy nawozów w wagi, sterowane komputerowo opryskiwacze gwarantujące dokładność, oszczędność i ochronę środowiska.

Żniwa w gospodarstwie Magdaleny i Leszka Jałoszyńskich, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Przy takich okazjach jak ta – żniwa, a potem dożynki – odwołujemy się zwykle do wiejskiej tradycji i ojcowizny przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jaka jest państwa tradycja?

Nasi rodzice odkąd tylko pamiętamy podczas dożynek parafialnych, które odbywały się w pobliskim kościele w Kruszynie, zawsze udawali się podziękować za zebrane szczęśliwie zbiory. My z dziećmi kontynuujemy tę tradycję. Tradycją jest też, że każda z wsi naszej parafii przygotowuje również wieńce dożynkowe, wykonywane ręcznie z kłosów wszystkich rodzajów zbóż i lokalnych ziół.

Żniwa w gospodarstwie Magdaleny i Leszka Jałoszyńskich, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Coraz częściej mówi się o możliwym, w związku z sytuacją polityczną, globalnym kryzysie żywnościowym.

Działania wojenne Rosji na Ukrainie zwiększają obawy rynkowe o bezpieczeństwo żywnościowe świata oraz chwieją rynkami rolnymi na świecie. Ograniczony eksport zbóż i nasion oleistych z Ukrainy, wysokie ceny nawozów i ich ograniczona dostępność będą na pewno skutkowały wysokimi cenami zbóż. Coraz więcej mówi się też o możliwym wstrzymaniu eksportu zboża z Rosji do Europy w związku z nałożonymi na Rosję sankcjami, co mogłoby być kolejnym czynnikiem warunkującym wysokie ceny. Naszym zdaniem, żywności na świecie nie zabraknie, choć wszystko wskazuje na to, że ceny będą wysokie.

Żniwa w gospodarstwie Magdaleny i Leszka Jałoszyńskich, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Czego należy życzyć obecnie polskim rolnikom?

Przede wszystkim dobrej pogody, obfitych zbiorów, stabilizacji cen środków produkcji, szczególnie nawozów, i pogody ducha.

Żniwa w gospodarstwie Magdaleny i Leszka Jałoszyńskich, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Dożynki wojewódzkie 2022

22 sierpnia 2022 r.