Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

 

Koronawirus  

gęsina 2022

Gratulujemy zwycięzcom gęsinowych konkursów

Zwycięska relacja pani Anny Bulińskiej Unisławia w formie własnoręcznie wykonanego albumu. Fot. Andrzej Goiński UMWKP

Rozstrzygnęliśmy nasze dwa doroczne konkursy, ogłaszane w ramach akcji ,,Kujawsko-Pomorska gęsina na świętego Marcina”. Poniżej publikujemy listy nagrodzonych i wyróżnionych w konkursie plastycznym dla dzieci i młodzieży ,,Gąska odwiedza moje miasto, moją wieś” oraz w rodzinnym konkursie na relację ze wspólnego celebrowania dnia 11 listopada przy gęsinie.

Czytaj więcej

Wspólne obchody Narodowego Święta Niepodległości

Uroczystości w Toruniu, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Narodowe Święto Niepodległości - wyjątkowy dzień, który wszyscy dumnie celebrujemy. W całym regionie odbywały się uroczystości patriotyczne, koncerty i warsztaty. W naszym województwie udało się połączyć tradycyjne obchody niepodległościowe z rodzinnymi spotkaniami przy stole zastawionym daniami z gęsiny. 

Czytaj więcej

Zbliża się wielkie święto gęsiny

Ubiegłoroczne pokazy kulinarne podczas Festiwalu gęsiny, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

Listopad to dumne celebrowanie Narodowego Święta Niepodległości. W naszym województwie temu świętowaniu, już tradycyjnie, towarzyszą rodzinne spotkania przy stole przy daniach z gęsiny. Już w kolejny weekend (11-12 listopada) plac przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku zamieni się w największy w Polsce gęsi jarmark w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. Na odwiedzających czekać będą świeże gęsi, potrawy z gęsiny i produkty regionalne. Nie zabraknie także pokazów kulinarnych. W tym roku będą z nami Mateusz Gessler, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Purol i Cristina Catese.

Czytaj więcej

Pokaż jak świętujesz 11 listopada - konkurs

Ubiegłoroczna relacja, fot. Andrzej Goiński dla UMWKP

W ramach akcji ,,Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizujemy konkurs na relację z celebrowania Narodowego Święta Niepodległości. W tym roku zapraszamy do udziału rodziny, a także koła gospodyń wiejskich. Czekają atrakcyjne nagrody. Na relacje ze wspólnego świętowania czekamy do 21 listopada.

Czytaj więcej

Konkurs plastyczny z nagrodami

Praca konkursowa 2021, fot. Andrzej Goiński dla UMWKP

W ramach naszej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” organizujemy także konkursy z nagrodami. Dzieci i młodzież zapraszamy do uruchomienia wyobraźni i kreatywności – i udziału w konkursie plastycznym.

Czytaj więcej

Jubileusz 60-lecia hodowli gęsi w Zakładzie Doświadczalnym Kołuda Wielka

Gęsi, fot. Daniel Pach

Nasze województwo to gęsie zagłębie. Gęś kołudzka, hodowana w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej niedaleko Inowrocławia, swoją historią sięga do 1962 roku. Gęsina jest znaczącym produktem polskiego drobiarstwa, jest o niej szczególnie głośno 11 listopada. Staje się wtedy „Kujawsko-pomorską gęsiną na św. Marcina”. Dzisiaj świętowano jubileusz 60-lecia hodowli gęsi w Kołudzie Wielkiej oraz 10-lecie nadania rasy gęś biała kołudzka.

Czytaj więcej

Gotowanie z marszałkiem

Wspólne gotowanie marszałka Piotra Całbeckiego z Mateuszem Gesslerem, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Coroczne, wspólne gotowanie marszałka Piotra Całbeckiego ze znanymi kucharzami jest już nieodłącznym elementem kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. W tym roku gospodarz województwa spotkał się z cenionym kucharzem, restauratorem i osobowością telewizyjną Mateuszem Gesslerem w Pałacu Dąmbskich, gdzie wspólnie przygotowywali cannelloni z gęsiną oraz gęsie wątróbki z gruszką. Kulinarne wskazówki będą pomocne podczas przygotowywania rodzinnego obiadu na Święto Niepodległości.   

Czytaj więcej

Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina – rozpoczynamy akcję

Marszałek Piotr Całbecki podczas gotowania z Mateuszem Gesslerem, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

W naszym województwie udało się zbudować tradycję oficjalnych obchodów Święta Niepodległości w połączeniu z rodzinnymi spotkaniami przy stole i serwowaną na nich gęsiną jako głównym daniem. Rozpoczynamy kampanię ,,Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”, to inicjatywa zapoczątkowaną przez marszałka Piotra Całbeckiego w 2009 roku. Tegoroczny Festiwal Gęsiny, który odbędzie się w piątek i sobotę 11-12 listopada, po dwóch latach wraca do podtoruńskiego Przysieka.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone