Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

Przybywa regionalnych marek dobrej żywności

Jedno ze szkoleń dla kucharzy z restauracji i lokali zrzeszonych w sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Tymon Markowski
Jedno ze szkoleń dla kucharzy z restauracji i lokali zrzeszonych w sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Tymon Markowski

Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o pięć kolejnych podmiotów. W czwartek (22 listopada) w hotelu „Pałac Romantyczny” w Turznie (powiat toruński) odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom.

 

Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główna idea Sieci to stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości poprzez promocję produktów żywnościowych, wytwarzanych z regionalnych surowców rolnych.

 

- Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej – producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni. We współpracy z samorządem województwa kujawsko-pomorskiego promują oni kulinarne tradycje regionu, a konsumenci zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu.

 

Samorząd Województwa wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację działań promocyjnych. Dzięki temu zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów, poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu. Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także informacji w materiałach promocyjnych oraz korzystania z logo sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze na potrzeby prowadzenia własnych działań promocyjnych.

 

Nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

  • EKOPOWSINOGI, Joanna Ekowska, Toruń,
  • PROCO POLSKA Sp. z o.o. Sp. K, Osielsko (powiat bydgoski),
  • SERWITT Anna i Jan Witt, Piotrków Kujawski (powiat radziejowski),
  • FOLWARK „MAT-ERA” Ewa Matera, Wielgie (powiat lipnowski),
  • BAR EWA, Ewa Kufel, Szumiąca (powiat tucholski).

 

Sieć regionalna Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze powiększa się i liczy już 62 członków (lista).

 

Departament Rolnictwa i Geodezji

oraz Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

 

22 listopada 2018 r.

Ostatnia aktualizacja: 23 listopada 2018 r.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone