Aktualności

Konferencja prasowa marszałka Piotra Całbeckiego z udziałem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego i przedstawiciela branży gastronomicznej Remigiusza Wenglera, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP
Konferencja prasowa marszałka Piotra Całbeckiego z udziałem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego i przedstawiciela branży gastronomicznej Remigiusza Wenglera, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

Ratunek dla gastronomii i klubów fitness

Wystartowały marszałkowskie granty dedykowane branżom gastronomicznej i fitness na utrzymanie lub przywrócenie miejsc pracy. Placówki gastronomiczne oraz ośrodki budowania formy i poprawy kondycji fizycznej mogą się również ubiegać o preferencyjne pożyczki udzielane na weksel in blanco. Przygotowujemy też kampanię promującą kupowanie jedzenia na wynos.

– Nie możemy dać upaść tym branżom. Pomoc samorządu województwa to realny wyraz naszej solidarności z pracującymi w nich ludźmi – mówił marszałek Piotr Całbecki podczas konferencji prasowej, podczas której ogłosił zakres i zasady wsparcia samorządu województwa dla branży gastronomicznej i branży fitness.

Granty obrotowe na utrzymanie miejsc pracy to zapowiadane wcześniej dofinansowanie etatów w wysokości 3 tysięcy złotych miesięcznie na pracownika. Firma, która w związku z obostrzeniami antyepidemicznymi musiała zamknąć lokal czy klub, może otrzymać od 6 do 12 tysięcy złotych, w zależności od obrotów, na utrzymanie lub przywrócenie jednego lub dwóch stanowisk w pracy. Środki zostaną wypłacone w jednej transzy. Nabór wniosków został oficjalnie ogłoszony 30 listopada. Wnioski, w formie elektronicznej, maksymalnie uproszczone, można składać do 7 grudnia; umowy będą podpisywane w pięciu lokalizacjach (Bydgoszcz, Toruń, Włocławek, Grudziądz, Inowrocław). Wypłaty przewidujemy jeszcze w grudniu.

Na potrzeby obsługi grantów uruchomiliśmy dedykowany adres e-mailowy i podstronę na www.kujawsko-pomorskie.pl

Lista rankingowa zostanie sporządzona wyłącznie w oparciu o punktację, kolejność zgłoszeń nie ma znaczenia. Jako główne kryteria premiujące przyjmujemy spadek obrotów wyższy niż 50 proc.  Zwróciliśmy się też do Komisji Europejskiej i właściwych ministerstw z wnioskiem o możliwość skierowania pomocy do firm założonych w 2020 roku.

Drugie proponowane narzędzie, które uruchomiliśmy już wcześniej z myślą o wszystkich małych firmach, to pożyczki płynnościowe. Z analiz zespołu pod kierownictwem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego, który pracuje nad rozwiązaniami ratunkowymi dla gastronomii i branży fitness, wynika jednak, że większość tego typu przedsiębiorstw nie może z nich skorzystać. Dlatego wprowadzamy dla nich pożyczki, których zabezpieczeniem jest jedynie weksel in blanco.

Urząd Marszałkowski przygotowuje szeroką kampanię promującą kupowanie jedzenia na wynos w lokalnych restauracjach i jadłodajniach. Wkrótce poinformujemy o szczegółach.

Wsparcie dla przedsiębiorstw branż gastronomicznej i fitness jest elementem wartego 910 milionów złotych marszałkowskiego pakietu antykryzysowego, czyli samorządowego wojewódzkiego programu przeciwdziałania epidemii Covid-19 oraz łagodzenia jej skutków w sferze społecznej i w gospodarce. Pakiet finansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

25 listopada 2020 r.

Ostatnia aktualizacja: 3 grudnia 2020 r.

Konferencja prasowa marszałka Piotra Całbeckiego z udziałem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego i przedstawiciela branży gastronomicznej Remigiusza Wenglera, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKPKonferencja prasowa marszałka Piotra Całbeckiego z udziałem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego i przedstawiciela branży gastronomicznej Remigiusza Wenglera, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKPKonferencja prasowa marszałka Piotra Całbeckiego z udziałem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego i przedstawiciela branży gastronomicznej Remigiusza Wenglera, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKPKonferencja prasowa marszałka Piotra Całbeckiego z udziałem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego i przedstawiciela branży gastronomicznej Remigiusza Wenglera, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKPKonferencja prasowa marszałka Piotra Całbeckiego z udziałem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego i przedstawiciela branży gastronomicznej Remigiusza Wenglera, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKPKonferencja prasowa marszałka Piotra Całbeckiego z udziałem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego i przedstawiciela branży gastronomicznej Remigiusza Wenglera, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKPKonferencja prasowa marszałka Piotra Całbeckiego z udziałem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego i przedstawiciela branży gastronomicznej Remigiusza Wenglera, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKPKonferencja prasowa marszałka Piotra Całbeckiego z udziałem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego i przedstawiciela branży gastronomicznej Remigiusza Wenglera, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP