Zachęcamy do korzystania z zakupów bezpośrednio od rolnika lub producenta żywności rolno-spożywczej. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i wytwórców żywności powstają specjalne strony internetowe pomagające znaleźć odbiorców na produkty rolno-spożywcze i dokonać zakupów prosto od producenta.
Czytaj więcej
12 maja 2020 roku produkt „podpiwek kujawski” został wpisany do rejestru Komisji Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Jest to pierwszy w województwie Kujawsko-Pomorskim produkt z oznaczeniem unijnych rozpoznawalnym w całej Europie.
Czytaj więcej
Od dnia 1 stycznia 2017 roku obowiązują przepisy (ustawa z dnia 4 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Dz. U. z 13.12.2016, poz. 2007) dotyczące identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców. Ustalone jednolite kryteria umożliwiają producentom żywności podawanie na opakowaniu informacji o krajowym pochodzeniu poprzez wprowadzenie znaku „Produkt polski”.
Czytaj więcej
Branża spożywcza to jeden z bardzo dynamicznie rozwijających się sektorów gospodarki, a produkty żywnościowe dzięki swojej wysokiej jakości, stają się coraz bardziej popularne.
Czytaj więcej
W marcu br. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał na Listę Produktów Tradycyjnych kolejne produkty z Kujawsko-Pomorskiego.
Czytaj więcej
Wyróżnienie i promocja najbardziej przedsiębiorczych i aktywnych społecznie osób gospodarujących na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, promowanie rozwoju innowacyjnego rolnictwa, modelu aktywności społecznej i społeczeństwa obywatelskiego to idea organizacji Konkursu o nagrodę Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego pod nazwą „Agricola-Syn Ziemi”. Zarząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego we współpracy z Kujawsko-Pomorską Izbą Rolniczą w Przysieku organizują V edycję Konkursu, który – podobnie jak w poprzednich latach - ma być okazją do prezentacji wyróżniających się rolników w województwie kujawsko-pomorskim.
Czytaj więcej
Pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, amoniaczki, pierniczki na różne sposoby a może ciasto marchewkowe? Na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów i przygotować niektóre z tych słodkości.
Czytaj więcej
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w konsorcjum z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego i Instytutem Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB realizują projekt opracowania i wdrożenia Platformy Żywnościowej. Jest to giełda stworzona na wzór giełdy papierów wartościowych, ale obracająca nie akcjami, lecz produktami rolnymi. Giełda rozpocznie działanie w marcu 2020 roku. Na początek, w formie pilotażu przedmiotem obrotu będzie pszenica.
Czytaj więcej
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa organizuje wydarzenie promujące polskie produkty rolno-spożywcze wysokiej jakości, kuchnię i kulturę kulinarną w hali targowej Markthalle Neun w Berlinie (Niemcy), połączone z możliwością sprzedaży detalicznej produktów, w dn. 19-21 marca br.
Czytaj więcej
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie ogłasza XX edycję ogólnopolskiego konkursu „Sposób na Sukces” na najlepsze działania kreujące przedsiębiorczość na obszarach wiejskich.
Czytaj więcej
Tradycyjnie, już po raz 27. nasz region weźmie udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Grüne Woche (Zielony Tydzień) w Berlinie. Te największe światowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, o bardzo długich tradycjach, w bieżącym roku odbędą się w dniach 17-26 stycznia 2020 roku. O randze imprezy może świadczyć liczba wystawców jak i fakt, że zainteresowanie targami z roku na rok rośnie, gdyż odwiedza je ok. 400 000 osób. Corocznie na 115 000 m² wystawia się ponad 1500 wystawców. Ta ważna impreza targowa jest miejscem spotkań producentów żywności z całego świata, którzy prezentują produkty żywnościowe wysokiej jakości, promując swoje marki i testując gusta konsumentów. Równolegle do wystaw, degustacji i pokazów kulinarnych, odbywają się liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej, ekonomicznej oraz poświęcone powiązaniom producentów surowców i przetwórców.
Czytaj więcej
Krajowe Stowarzyszenie Sołtysów zorganizowało kolejną już konferencji „Wiejska Polska”, która wzorem lat ubiegłych będzie miała miejsce podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie, 1 lutego 2020 roku.
Czytaj więcej
„Innowacyjne technologie dla współczesnego rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego oraz zdrowia człowieka” – to temat konferencji, która odbędzie się 29 listopada 2019 r. w Ciechocinku.
Czytaj więcej
O chemizacji rolnictwa słyszał każdy, chociaż nie każdy uzmysławia sobie do końca jej skutki. Co to jest w takim razie biologizacja rolnictwa? Najprościej i najkrócej mówiąc to stosowanie w rolnictwie głównie biologicznych czynników plonotwórczych w celu wyprodukowania zdrowszej żywności i ochrony środowiska (za prof. L. Zimnym)… i tyle. Jednak żeby przejść do takiego wzorca gospodarowania na roli, który doprowadzi do tego celu musimy powrócić do naturalnych technologii wspartych współczesnymi zdobyczami nauki i konsekwentnym edukowaniem przede wszystkim przyszłych pokoleń rolników.
Czytaj więcej
Mamy przyjemność zaprosić na bezpłatne szkolenia o nazwie „Przyzagrodowy Chów Gęsi” organizowanych przez Województwo Kujawsko-Pomorskie przy wsparciu Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Od 11 grudnia rozpoczniemy dodatkowy nabór wniosków.
Czytaj więcej
Witacz dożynkowy sołectwa Lubrańczyk w gminie Lubraniec otrzymał pierwszą lokatę w wojewódzkim konkursie organizowanym przez Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego pod nazwą „Pomysłowy witacz dożynkowy 2019”. Zwycięski witacz dożynkowy wykonany został z drewna, a jego poszczególne elementy połączono za pomocą drutu i sznurka. Bryłę witacza wykonano na bazie balotów ze słomy. Przy tworzeniu kompozycji użyto również słomy, kwiatów, warzyw i kłosów.
Czytaj więcej
Mamy przyjemność zaprosić na szkolenia o nazwie „Przyzagrodowy Chów Gęsi” organizowanych przez Województwo Kujawsko-Pomorskie przy wsparciu Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Od 4 listopada rozpoczniemy przyjmowanie wniosków.
Czytaj więcej
Filet z kurczaka z papryką i pierogi z gęsiną to najlepsze produkty w tegorocznej edycji konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. W czwartek (24 października) w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom.
Czytaj więcej
Jerzy Fik i Mirosław Gaczyński to zwycięzcy tegorocznego konkursu Agricola – Syn Ziemi dla przedsiębiorczych i aktywnych społecznie rolników. 10 października w Centrum Kultury Teatr w Grudziądzu odbyła się gala wręczenia nagród. W uroczystości uczestniczyli marszałek Piotr Całbecki i przewodniczący sejmiku województwa Ryszard Bober.
Czytaj więcej
W dniach 28 - 30 września br., w Poznaniu można było spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Bierze w nich udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na liczbę 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja, degustacja regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw na żywo.
Czytaj więcej
Marszałek Piotr Całbecki i przewodniczący sejmiku Ryszard Bober byli gośćmi regionalnych obchodów 25-lecia istnienia Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, które odbywały się w Dworze Artusa w Toruniu. Przedstawiciele samorządu województwa wręczyli instytucji medal Unitas Durat Palatinatus Cuiaviano-Pomeraniensis w uznaniu zasług dla województwa kujawsko-pomorskiego.
Czytaj więcej
Zapraszamy kujawsko-pomorskie firmy z branży rolno-spożywczej do udziału w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Grüne Woche w Berlinie w dniach 17-26 stycznia 2020 r. Targi w Berlinie zaliczają się do najważniejszych wydarzeń branży spożywczej na świecie. Rekrutacja potrwa do 31 października 2019 r.
Czytaj więcej
Mamy przyjemność zaprosić do udziału w pierwszej edycji wojewódzkiego konkursu organizowanego przez Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego pod nazwą „Pomysłowy witacz dożynkowy 2019” na najciekawszy witacz dożynkowy w województwie kujawsko-pomorskim w 2019 roku. Konkurs jest skierowany do wszystkich sołectw z terenu województwa kujawsko-pomorskiego, a jego ideą jest zachowanie tradycji budowania na wsiach słomianych scenografii przy drogach publicznych i na skwerach w okresie dożynek oraz aktywizacja mieszkańców do wspólnego działania i kreowania wizerunku swojej miejscowości.
Czytaj więcej
Za nami wielkie święto smakoszy i miłośników kuchni regionalnej – Festiwal Smaku w Grucznie. Największa impreza kulinarna w województwie kujawsko-pomorskim odbyła się w ostatni weekend (24 -25 sierpnia).
Czytaj więcej
Kujawsko-pomorskie wojewódzkie święto plonów, zorganizowane wspólnie z diecezją włocławską, odbyły się w minioną niedzielę (25 sierpnia) w Ciechocinku. W programie znalazły się m.in. korowód dożynkowy, koncert strażackiej orkiestry dętej, gwiazdy kabaretu i sceny rockowej oraz, na koniec, dyskoteka pod gwiazdami. Przed południem przed ciechocińską kolegiatą można było obejrzeć najpiękniejsze wieńce dożynkowe.
Czytaj więcej