Przepisy świąteczne

Kazimiera Piotrowicz, fot. Andrzej Goinski

AMONIACZKI I PIERNICZKI

Śp. Kazimiery Piotrowicz, rówieśniczki Niepodległej z gminy Obrowo (powiat toruński)

 

Amoniaczki

 

0,5 kg mąki

10 dkg cukru

4 łyżki masła

2 jajka

0,5 szklanki mleka

2 łyżki amoniaku

sól, cukier waniliowy

 

Masło utrzeć z cukrem, dodać jaja, sól, cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku, na koniec mąkę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować je i wyciąć ciasteczka, kłaść na cukier i piec na złoty kolor.

 

Pierniczki

0,5 kg miodu

2 szklanki cukru

25 dag masła lub smalcu

Podgrzać prawie do wrzenia, potem schłodzić.

 

1 kg mąki pszennej

3 jaja

0,5 szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody

0,5 łyżeczki soli

2-3 opakowania przyprawy do piernika

 

Sodę rozpuścić w zimnym mleku. Do ostudzonej masy miodowej dodawać mąkę, sól, przyprawy i sodę z mlekiem. Dokładnie wyrobić. Ciasto wkładamy do kamiennego naczynia. Przechowywać w chłodnym miejscu 3-4 tygodnie.

 

Boże Narodzenie, 2018 r.